Воїн-русин у польських збройних силах Другої світової війни (на прикладі участі скульптора Павла Одрехівського) - Одрехівський, Роман Васильович (Русин)
У статті розглядається доля русинів у складі польських збройних сил періоду 1939-1946 років на прикладі учасника цих подій скульптора Павла Одрехівського. Вперше введено у науковий обіг архівні матеріали із польських державних та приватних сімейних архівів, а також дані словесних та оповідних джерел які доводять участь Павла Одрехівського та інших русинів у бойових діях у польських збройних сил у період 1939-1946 років. Розширено і доповнені дані про долю лемків-русинів, учасників польських збройних сил у оборонній війні в Другої Речі Посполитої 1939 року, у радянському полоні 1939-1941 років на території Криворіжського, та Сєвжелдорлагівського таборів НКВД. Описано також їхню долю у формуванні та участь у лавах армії генерала Владислава Андерса, у битві під Монте-Кассіно. Показано подальший героїчний шлях Павла Одрехівського та інших русинів у цій армії.